Wednesday, September 29, 2010

Syawal 1431h

Salam semua...! =)

hai saye putri.... ;P
Syawal ini syawal pertama untuk saye tau. Saye rase teruja menyambut hari raye.
Kalau raye thn lepas saye berada dlm womb mama saye, skang saye dah boleh merase kuih raye & duit raye. Hehehehe..
Yg paling best saye menggayakan baju kurung raye yg cik yati saye buatkan ni..
comel betul baju raye saye ni. hehehe..


Saye bersama atok atan. Waktu ni saye telah dipaksa bangun dari tido.
Saye tgh syok2 tido aleh2 je atok atan angkat saye bawak kuar utk sesi bergambar. Nasib baik saye tak lalak, maklumlah saye kan ratu lalak. ;P


Amboi2 mama dan ayah ambil gambar tanpa pengetahuan saye nih!
Waktu ni saye lum bangun tido lagi..
Sob..sob..sian saye sengsorang dlm buai, org lain sume kat luar amik gambo.


Eee saye seronok lah dpt beraye ngan sepupu2 saye, ngan pakcu saye! =)


Inilah keluarga saye..... Sweet kan? Saye lah paling sweet walaupun muke asam.



Selitkan 1 gambo time beraye di melaka..
Time ni penat tak hengat, dok jalan keliling melaka. Walaupun saye didukung tapi saye ttp penat tau.

Oklah, saye nak kire duit raye ni, hahhahahhaha.. Babai kwn2..!

Monday, September 20, 2010

-ve result

Salam syg semua.......

dah seminggu lebih saye sakit tau... demam dah kebah. Batuk, selsema, pening, loya2. Hehe..
mkn ubat tak mahu, sbb saye takut saye 'membawa' hamba Allah..
mlm tadi saye buat urine test, hasilnye -ve. Baru hari ni saye konpiden nak gi klinik n mkn ubat. hehehehe...

mane la saye tak risau, tanda2nye tu mcm dekat nak same time saye preggy dulu.
perut pun rase lain mcm je. peasan kn saye ni? hihihi..

raye pun dah seminggu lebih. Kejap je mase berlalu.
nak upload gambo raye, ade je halangannye, kejap kang pendrive tertinggal. kejap kang anak bangun, kejap kang keng kung. mcm2 lah. hahahhaahaha...

Tuesday, September 7, 2010

entry saye sblm saye mulakan mission impossible hari ni

Salam sume & morning!


Tada.....!

Heh, ini bukan gambar terbaru rumah saye. Ini gambar raye tahun lepas.
Saye sengaje upload utk mengenang kecomelan umah saye sthn yg lalu.
Tp thn ni mcm kelihatan agak lintang pukang.
Saye tak reti dah nak mengemas, kusut kepala saye. Tinggal 2 hari nak raye, tp umah saye?
Huhu.....Fenin!


Gambar yg sepatut saye upload kat sini, tp saye lupe.. Siap dah letak watermark lagi lyzaputri.blogspot. Tapi saye pegi upload kat fb pulak. Haha..
Biaselah saye, kadang2 tahap kesengalan saye agak luar biase juge. hihi..



Tomey kan saye ni? Lagi tomey dari kak amani yg mama suke sgt tu tau! Hikhik...

Gambar tak berape terang sbb saye ambik gune enpon aje..
Biaselah enpon tu canggih mmg la, tp kamera nye cume 2.0mp je..
Best lagi camera enpon lame saye yg sekarang suami saye pakai. 3.2 mp. Gambo cantik & terang..

Ok sekarang saye nak keluar, nak settlekan semua kerja2 saye sblm cuti raye...

Monday, September 6, 2010

Persiapan Raye

Oops entry ke 3 hari ni.

Maklum lah keje sorang2 ni tak reti dah nak borak ngan sape. hik.. cite kat sini pun ok gak kn. He..

Photo shopping smlm lum ambik lagi, still kat umah. So lum leh upload ler..

Ape nak cite pasal nak raye ni ek?
Biasenye bile raye je mesti cite pasal baju rayelah, kasut raye, kuih raye, langsir raye, ah mcm2 lagi lah.

Ok ape kate saye cite pasal balik beraye dulu.
Tahun sudah saye beraye di kampung suami. Jadi thn ni saye beraye ni sini. Mestilah suke..
He..
Tp yg tibe2 jadi mcm tak berape best tu sbb saye tak dpt join adek beradek yg lain balik beraye umah atok pada hari raye ke2.
Saye takde komen dah, saye punye idea ialah..Raye pertama di sini, raye kedua pepagi balik umah atok, ptg baru balik umah suami, raye ketiga balik mersing pulak.
Tp idea saye telah direject oleh encik suami.
Jadi saye dgn sayunye mls nak komen lagi. Hm..
So nampaknye raye thn ni balik mersing tapi tak balik Punggor. Best kn? Best banget!
Hu....hu..sob..sob...sob...

Ah sudahlah, cite lain lak ek..
Ape pulak ttg baju raye?
Dah siap dah.. Alhamdulillah kak yati buatkan sekali sepasang baju kurung & sehelai dress utk syafiqah. Comel sunggoh!
Jahitan pun kemas.. Nasib baik tak salah pilih tukang jahit lagi kali ni..
Tak macam beberape thn lepas saye hantar jahit 4 atau 5 pasang baju raye, kesemuanye hancus.
Hancus mcm mane, jahitannye langsung tak kemas, benang tanggal sane, tanggal sini. Koceknye kecik gile. Dan kocek letak belah kanan padahal dh pesan nak belah kiri.
Sayang duit kn? Saye salah la sbb percaye kat org, mane saye tahu...saye ingatkan dia jahit ok..
Betul kata kawan saye, jadik org jgn percaya sgt kat org. Ahaks.
Saye serik betul, pastu dah takde antar kat tmpt yg sama lagi.. Baju2nye saye pakai wat keje je la, wat jalan mmg tak dpt. Sbb hancur sgt, padahal baju punye lah mahal. Hm..
Pastu saye survey2, rupe2nye bukan saye sorang aje yg rase begitu. Ade sorang kenalan siap bawak keluar baju2 yg mengecewakan dia & anak2. Haha.. Saye tgk sendiri, kesian... Siap buat design merepek lagi sbb kainnye tersilap potong, jadi tak muat.
Pastu sis tu pun serik gak. Jage2 eh nak cari tukang jahit.

Baju raye utk syafiqah erm.. meriah. Dah mama jual baju budak2, takkan anak mama tak dapat tempias kot? tak adil la kan..
Alhamdulillah rezeki utk anak.. Ade gak saye beli tambah2 baju & dress kat jusco nun.
Saye belikan baju Tenderly, baby kiko & poney utk si kecil tu bergaye di hari raye.

Make up raye saye lum beli lagi.. Teringin gak nak pakai make up, dah setahun lebih saye tak pakai make up tau. Sejak syafiqah berada di dlm rahim saye, saye dh start membenci make up. Huhu..

Tudung raye saye beli on9 je.. Kawan2 niaga ramai kat on9.. Ok la tu. Ha'ah baju raye syafiqah pun ade sehelain belin on9 dari kawan niaga.. Zara dress.. Cumil sungguh!

Itulah yg bestnye ade anak pompuan, dress cantik2, kalau boleh nak beli semua.. Tp tu kan nafsu namanye. Hehe..

Kuih raye...Niat hati taknak banyak2, cukuplah 5 jenis. Tp nampak2nye dah ade 7 atau 8 jenis kat umah tu. Encik suami je beli 3 jenis (setakat ni). Mak mertua bagi 1.

Baju raye suami..
Amboi2...mengalahkan mama je ayah syafiqah ni taw.
Mengelat pun ade, saye jeles.
Smlm dia beli 2 helai baju & sehelai jeans kat hush puppies.
Sungguh saye jeles, jeles, jeles. Tu belum kasut raye lagi tu.. takat ni lum ade kasut raye, kang kite tunggu brand ape pulak kasut raye dia.
Ngelat tau, saye punye jeans cume BUM je, kasut pun Summit je. Eee sengal ke saye sbb tak grab kasut & jeans yg branded aritu ek? Arghhhh.. Jeles takleh handle dah ni.

Ha...dah alang2 ni, saye teringat smlm saye masuk butik guess. Konon la nak survey2 baju utk syafiqah (LAGI???)
Sekali je saye tgk label pada baju2 tu semua made in china.
Terus saye buang jauh2 hajat saye, sbb ape? baju2 tu sama je mcm baju2 yg saye jual. Yg bezanye harga dia je makan 2-3ratus. Cit! Bukan ke Guess should be made in US?
sbb 1 tu saye mmg berkenan, dah pegang dah, rege RM189.
Haram betul, nasib baik saye check label dulu. Kalau tak mmg rugi tahap gaban, leh beli lebih kurang 5 helai dari kawan2 niaga on9 yg lain pun. Cis...

Erm.. Langsir raye.. takdelah thn ni. Yg kat rumah tu masih baru lagi. InsyaAllah kalau panjang umur, thn depan baru tukar tema..
Tema thn ni still de same.. Bezanye cume ade 2 ekor ikan tambahan si RARA & RURU. Hikhik.
Tenang hati saye tgk ikan2 tu berenang. Comel sgt.
Si RARA tu bile bagi mkn je terus ngap. Tapi si RURU plak, dah ngap keluar balik. Saye tak tahu nape, tak sedap kot... fussy fish!

Lepas raye ni InsyaAllah bilik tgh tu akan mule saye usahakan utk jadik showroom. Susah juge kwn2 dtg tgk baju asik nak kena keluarkan plastik2 tu sume. Kedai kat kampung tu mungkin akan dirobohkan utk bina baru, jadi saye rase baik juge saye buat showroom ni. Lebih senang coz semua barang ade dpn mata..
InsyaAllah..
Ya Allah berkatilah usaha kami ini..Moga rezeki kami melimpah ruah lagi selepas ini..
Dan.....Sihat sejahtera kami sekeluarga serta terhindar dari org2 yg zalim...Amin..

kesian anak mama...!!!!!

Salam sume..

Tempoh hari saye ade taip entry, fikir2 nak beli tilam atau nak bukak katil.

tapi dah tak sempat, smlm 5 september, anak saye dah jatuh dari katil.
Sedihnye saye, Tuhan je yg tahu.
Saye sedih, takut, bingung, mcm2 lagi ade.
Suami pulak balik kampung, saye tak ikut.
Jadi, sorang2 gitu ape saye leh buat???

Dia menangis sekuat hati, yg saye tak pernah dengar pun.
Bayangkan, katil tu dah la tinggi, dia jatuh tertiarap. Ya Allah.. Saye takut sgt2..

Saye check semua bahagian, nampak semua mcm ok, saye tgk dahi, hidung mulut, takde lebam, takde luka. Saye urut2 dada dia.. Sambil doa tak henti2, saye menangis..

Saye susukan dia, memula dia taknak, nangis lagi. Kuat betul. Ade dlm 5 minit agaknye dia nangis mcm tu.
Pastu bile dia dah nyusu, baru saye ambil telefon. Org pertama saye cari ialah mak saye, instead of my husband. Sbb mak dekat sini je, leh dtg tgk.

Alhamdulillah dia nyusu dan diam... pas dah nyusu, saye niarap kan dia. dia leh gostan2 dan ketawa bile saye buat babachak, Alhamdulillah...Lega hati saye..

Saye nak salahkan sape dlm hal ni, kalau bukan diri saye sendiri????? Tido mati, anak dah bangun, saye layan mata lagi. Tup2 'kedabappp uwaaaaaaa!!' baru lintang pukang saye bangun.

Lepas 15 minit, saye bawa dia baring di ruang tamu, kami sama2 tido semula.. 1 jam kemudian dia bangun, saye pun bangun. Buatkan makan utkknye..
Tgh suap mamam, mak saye pun dtg.
Ayat pertama ayah saye "Bahalul" erk???? "ada ke patut katil letak mcm tu, patut katil letak tepi" kan saye dah kena marah. Free je.

mmg bahalul pung!

Terus ayah urut cucunye.. Urut dia ok je, tibe part tangan yg dia mcm nak nangis, mungkin tertindih tgn mase dia jatuh tadi kot..

Next entry saye akan upload gambar kereta baru Syafiqah, sbb tgh hari tu kami bershopping.
Saye belikan walker, playmate, dan baju raye utknye.. =)

Mudah2an takde ape yg mudharat, mudah2an semuanye baik2 saje... Amin..

Belajarlah berterima kasih..

Salam sume..

Manusia ni mcm2 perangai, kan? Saye pun ade perangai yg tersendiri, yg kadangkala menjengkelkan org2 sekeliling saye barangkali. Oops..
Tapi ape yg saye pasti, mcm mane teruk pun perangai saye ni, saye tak nyusahkan org dgn ape jua perangai saye..

Tapi manusia2 di sekeliling saye ni pula, walaupun saye tak kacau hidup diorg, diorg tak henti2 kacau hidup saye. Adakah sbb saye diam maka mereka sewenang2nye boleh ckp ape saje ttg saye? Jadi, saye pun nak kena jadi kepochi mcm mereka ke..Tak mahulah saye, dosa saye suami yg tanggung.. Dosa dia pun byk, nak tmbh dgn dosa saye pulak, kesian la juge..

Entah ape yg mendorong saye taip entry ni. Takde motif, cume mengisi kelapangan waktu je..

Saye teringat tempoh hari waktu saye nak balik keje.. Time tu saye dah berkemas2, tggl nak ambil beg je.

Tibe2 tepon berdering, nak tak nak saye pick up le..
Ade lah seorg hamba Allah ni mintak tunggu sbb nak ambil barang..
Ok, saye tunggu.. Walaupun saye dah kangen bangat pada anak saye, nak pegi ambil dia cpt2 le..

Dlm 10 minit kemudian, hamba Allah tu dtg..
Terus tolak pintu ofis, terus ckp blablabla.. ape tah saye tak perasan, sbb saye terkedu dia masuk mcm nak serang org, takde ucapan Assalamualaikum pun, saye rase dia sememangnye saudara seislam.

Dlm terkedu tu, saye smpt berkate dlm hati, "Ya Allah.. Aku dah le tunggu ko, aku nak balik ambik anak. Ko plak dtg2 mcm org kena rasuk, salam takde, senyum apatah lagi.. Jenis ape org ni??"
Terus saye berikan ape yg dia nak ambil tadi, saye tak jwb ape pun yg dia kate, sbb saye tak dengo dia ckp ape.. Fikiran saye melayang2 jauh je.
Pastu dia balik dan once again dia buat saye terkedu gak.. sbb langsung takde kata Terima Kasih.
Terima kasih kerana menunggu.
Terima kasih kerana berikan ape yg dia nak.

Ye saye betul2 terluka dgn perangai org sebegini.
Nampak remeh saje kn? tp saye manusia biase je yg mudah tersentuh hati saye..

Dlm sedih, saye ambik beg nak balik. Tibe2 telefon berdering lagi..
Aduh..anakku bile mama nak ambil awk..tepon asik bunyi je..
Jam mase tu dah hampir 1.30pm.
Tp saye jwb gak..
Seorg perempuan, nak dtg opis.
Entah ape yg mendorong saye kate OK saye tunggu... LAGI.

Dlm 1 minit camtu dia dtg.. Rupe2nye nak hantar dokumen utk loan.
Ok lah saye layan dia mcm customer lain. Tp nasib baik dia pun ok, dtg beri salam, siap salam lagi.

Then dgn rela hati saye bawa dia tgk rumah yg dia nak beli tu..
See, perangai yg tak sama.. Saye layan dia sebaik2nye, kerana dia dtg tmpt saye dgn baik dan berakhlak. Alhamdulillah..

Dekat2 kul 2 baru lah saye balik ambil anak..

Tempoh hari Lim (HQ fren) dtg ke sini.. Hantar hamper raye... (Saye lupe nak snap gambo mcm thn2 sudah. He..)
Alhmdulillah, smgt hamper thn ni, sampai tak larat saye nak bwk masuk dlm kete. Nak bawak naik umah lagi tak larat. Suami je yg angkut naik umah.

Lim ade tunjukkan 1 msj yg dia terima dari seseorg. Tak tahu siapa, misteri. Yg pasti salah seorg penduduk flat.
Kesian lim. Msj tu mcm marah2 dia n boleh dikatakan maki juga lah.. Maki kami sbg pemaju.
Puncanye, kerana TNB beritahu pada 1/9/2010 takde bekalan elektrik dari pagi hingga 5pm. Sbb diorg nak supply karen pade blok A bangunan baru. Notis pun dah beri dlm seminggu ke mcm tu lah (tak ingat lak saye)

Dlm mesej tu lebih kurangnye mengatakan kami pemaju langsung takde fikir ttg diorg penduduk flat tersebut. Ape lagi yg ditulisnye saye dah tak ingat, yg pentingnye ayat2 tersebut mmg sgt2 tak sopan dan tak bersyukur.

Kadangkala saye rase saye patut hasut bos saye agar tak beri muke pada penduduk di sini lagi, walaupun saye sendiri one of penduduk di sini.
Sbb ape saye nak hasut mcm ni?
Sbb..ape yg saye perhatikan, mereka sikit pun tak pernah berterima kasih dgn kami. Kalau nak dikira, dah melebihi had ape yg kami beri utk mereka.
Lepas 1 kes, 1 kes baru akan timbul. Saye tak pasti kenape mereka tak sedar yg selama ni dah mcm2 kami tabur utk mereka.
Sedangkan kalau bos saye sekarang adalah org yg same dgn bos saye di tmpt keje lame tu, mmg haram 1 habuk pun dia takkan bantu. Bagi sponsor mcm2 lagi lah jgn harap.

Itu silap bos saye, kerana terlalu beri muka pada mereka.. Hm..

Kami membina sesuatu projek di atas kelulusan kerajaan, dan mengikut kesemua yg diarahkan. Begitu juga dgn bekalan air atau elektrik. Kami hanya mengikut arahan pihak atasan. Kami pun tak ingin buat bekalan air yg sebegitu, hanye menyusahkan kami sahaje (susahkan saye sebenarnye).

Bile semua ni akan berakhir agaknye.. Terus terang saye katakan saye sgt tak sabar nak pindah ofis.. Tak kisah lah di mana, asalkan jauh dari penduduk sini..

Friday, September 3, 2010

RINDU..rindu..RINDU

Salam sume...

Entah la ngape saye rase rindu beno kat syafiqah.
Tinggal 20 minit nak balik, saye nak taip entry ni dulu..

Ttg Syafiqahku.... Nak masuk 7 bulan dah usia dia. Alhamdulillah sihat & takde masalah.Cume progress nye lambat sket je. Sbb ape? 4 bulan dia dijage babysitternye yg dulu tu mgkn tak serasi. Jadi dia dok nangis2, sampai ex-bbsitter pun takde mase nak ngajor dia ape2.So timenye dah waste selama 4 bln.

Biase bb 7 bln dh pandai mcm2 kn?Tp si manje ni? huhu.. sabo je la.
Tp takpe, yg penting dia sihat dan ade progress.Sekarang ni dia tgh berusaha nak merangkak, bukan main tinggi lagi angkat dada, dan punggung angkat sket, tp belum berjaya lagi. Chayyok2 anak mama mesti boleh. hehe..

Tp kan kalau dia ikut pesen aku, mmg takdenye nak rangkak2 ni.
Menyelar pun tak, terus je duduk pastu mengisut ke depan. Pandai kan?hehehehehehe..

Subuh tadi dlm kul 5am++ dia dah start bangun. Entah ape hanginnye bangun punye la awal.
Saye dah la mengantuk, tak larat nak layan dia.
Jawabnye kena marah le dia.. (Mcm la dia faham saye tgh marah)
Ade 2 ke 3 kali jugak la saye terjage tgk2 dia dh kat ujung kaki. Bahaya kn???
Dgn membebel sorang2 saye angkat dia letak celah ketiak balik.
Sedor2 lagi eh kat ujung kaki lagi.
Aduh....Nampaknye saye dah fikir2 nak bukak katil tu, tido pakai tilam aje.
At least kalau dia jatuh pun ok lagi la, rendah aje.
Hm.. kalau bilik belakang tu takde katil ok gak, boleh la pindah bilik.
Bilik tgh pulak tgh nak siapkan jadik showroom.

So sekarang saye ade 2 pilihan aje.
1- Bukak katil, tido kat tilam aje. Atau....
2- Beli tilam yg agak ringan, tido kat ruang tamu.

Hm.. Camane ek.....

Sunday, August 29, 2010

shopping raye

salam sume..

hai..nama saye putri nursyafiqah.. panggil saye syafiqah ye, maknenye penyayang..
saye sayang mama saye tau. hehehe...

yg ni pulak kasut raye saye, cumil tak? sebenarnye kasut ni tak muat pun ngan saye, longgar je.. nak tahu kenape? kaki saye cumil sgt, mcm kaki cine zaman dolu2 kan kaki kecik2..
t5p saye punye ori, takde ikat2. hehehe.. walaupun longgar, mama saye beli juge sbb dia geram sgt tgk.. mama cari kat internet pun takde saiz, mahal lak tu. hahaha..

Yg ni pulak beg kasut mama saye. mama saye ni kn suke beli kasut kat summit bukan sbb ape, dia suke sgt kumpul paper beg yg cantik2. summit selalu paper beg nye mmg cun. hehe.. kasutnye saye taknak lah tunjuk kat sini, surprise.. hehehe


Yg ni lagi pulak, seluar raye mama saye. nak tahu kenape saye upload gambo kelam ni?
sebenarnye saye nak tunjukkn saiz seluar mama saye, XL. Hahaha.. Mama, mama.. dulu mama pakai M tau... Sian mama, kerana saye mama jadik camni. Kuikuikui......

Thursday, August 26, 2010

Dah nak raye dah...



Salam sume...
Hehe.. tajuk nye lain, tup2 keluar gambo lain erk.. hehe...

Hari ni dah hari ke 16 umat Islam berpuasa.. Alhamdulillah saye dpt pose penuh dah 15 hari yg lepas.. Hajat hati nak posa penuh sebulan, leh dpt duit raye! haha... ade ke??

Persiapan raye.... Erm rase2 nye 1 pun belum ready kot. Tapi dlm hati tak sabo nak raye.
baju raye thn ni buat sedondon dgn puteri kesayangan saye.. Tema thn ni sebenarnye purple, tp kaler baju saye & putri purple dah mcm dekat nak pink. mcm lari sket dari baju ayahnye, hahaha..
ape nak buat, mata saye ni mmg suke pink, sket2 kena purple kire boleh la.....

Kuih raye..mls la nak byk2 mcm thn lepas, melampau.. thn ni mmg tak byk kuih raye. yg ade dlm planning ni cume rempeyek, pagoda, kuih lapis, dgn 1 lagi kerepek, cukup la kan.. kalau thn lepas semua nampak cam sedap, semua nak beli.
thn ni, nak mkn kuih raye dtg umah org la.. hahaha...

Lagi ape ek, lain2 tu mmg tak tukar la, cam langsir tu sume pakai thn lepas gak, cume nak kena basuh.. (bile ntah)

Cuti raye kali ni ambik lebih sket dari thn lepas. 9/9 dah start cuti, 15/9 baru naik keje. biar le keje yg melambak kat opis ni, yg penting raye....

Saye rase mcm nak upload gambo syafiqah la tp tak tahu nak upload yg mane. Tunggu raye jek la.. Ingatkn nk cari tudung utk dia, tp tak jumpe yg brkenan...

Selamat hari raye kwn2....

Saturday, July 24, 2010

Tajuknye, hehehehee..

Salam semua yg sudi membace blog saye... (ade ke??)

Berape lame agaknye tidak saye luahkn isi hati saye di sini..
Saye pun rinnnnndu sgt nak taip entry kat sini tau..
Tapi keadaan tak mengizinkan, saye bz gilos. hahhahahaha..

Baru2 ni saye mule menyibukkan diri dlm dunia bisnes on9. Jual baju budak baru lahir sampai umur 8 thn. ok ke? hehe.. Persaingan agak byk tapi depends on masing2 punye rezeki & usaha la kn.

Bagaimana saye boleh terjebak dlm dunia bisnes ni?
Kisahnye saye asik dok belek baju putri kat website, sibukkkk asik nak beli je.
Akhirnye saye terautomatik terbuat keputusan utk buat bisnes ni.
ok gak la sambutannye.

Dah lepas tu, saye pun terpikir nak prompotekn bisnes yg mmg dah lame kitorang buat di alam nyata. So sekali arung jalan lah promo baju, quran, meja batu, divya tu sume..

Memula saye buat 1 blog, lepas tu saye tukar blog lain, pastu akhirnye saye pening sendiri sbb byk kategori blog. Akhirnye saye gabung semua menjadi 1 blog under 1 company yg same, company halal tau sbb dah daftar ngan SSM.

Blog kami ialah putri-shoppe.blogspot.com
Atau facebook putri-shoppe

Ok, saye nak sambung entry kat tajuk lain pulak, kang panjang2 sgt mcm nak bace sejarah bosannye.. hehe

Tuesday, June 15, 2010

Perkembangan anakku

Salam lagi...

hehe hari ni masuk 2 entry ok ke? hehe..

putri skang ni Alhamdulillah dah naik badannye... nyusu dah kuat, sng hati mama.
kalau tak, angkat dia rase melampung je..
risau2...

malam hari tu pun dah pandai mintak susu botol..
agaknye time tu susu mama kurang sbb mama tak bangun minum nestum.
tetibe dia nangis yg sgt syahdu dlm pukul 4 pagi.
sian sgt tengok dia... nangis 'mama..mama...mama...'
mama pun bangun buatkan 3oz susu..
terus dia ngap, sambil mata kuyu ngantuk..
abis dia minum, tepuk2 belakang dia sampai terlentuk2 dia ngantuk..
pas sendawa terus baringkan dia, terus lena dia..
syiannye....

baru2 ni, start smlm dia dah pandai niarap. tapi tangan tak reti nak betulkan.
tapinye, tak reti nak pusing balik. marah mama pulak, padahal dia yg niarap sendiri.

pagi tadi mama biar dia baring. mama nak ambik barang2 dia sbb nak tukar diapers.
tup2 mama tgk dia dah niarap dah, tgn pun dah betulkn sendiri.
he..he..syabas putri!!
cume...pastu dia yg nangis sbb tak reti nak telentang balik. haha..
takpe, slow2 ek karang2 ok la tu..

1 yg tak boleh nak ubah, bile sampai je umah mama ina, tgk muke mama ina dia terus melalak.
ape kes entah? cume dia je yg tahu..

ape2 hal pun, moga putri mama membesar dgn sihat & ceria ye...
ingat janji mama bulan ni kalau naik 1kg, mama belikan ape.....hehe..
muahhhh mama syg awk....

defect oh defect..

Salam....

hari ni nak cite pasal rumah2 kat maluri ni yg ade defect..
bukan le niat di hati nak mengutuk company sendiri..
tapi diorg punye arrangement entah mcm mane la..

Actually defect ni dari thn lepas lagi, sblm warranty abis.
Tak buat2 sampai aku dah terberanak, sampai aku dah naik keje..
Uncle tu umah dia ade bocor, tp si henry kate need staging baru leh buat.
abis nak tunggu bile?
tunggu uncle tu pancung kepale aku ke???

yg menyebabkn aku hangin satu badan ni, sbb mggu lepas mama ina mintak tolong tengokkn paip dia yg tersumbat..
as my babysitter aku rase tak salah utk aku mintak tolong rakan2 sekerja tengok2kn.

the problem is...dari esok ke esok ke esok, sampai la hari ni tertangguh2.
alasannye si anak bos tu suruh pegi buat benda lain.
hey come on lah, kalau benda dah buat appointment, apesal plak nak tukor2 schedule?
y so stupid? study kat singapore blajo macam ni ke????
geram aku tgk apek sekor tu tau..

aku malu lah, sbb aku ye ye dah buat janji dgn mama ina.
asik ckp esok, esok, esok. bengang lah. mane nak letak muke ni???

kalau susah sgt aku mmg direct call ms soh aje, bagi tahu semua defect tak pernah dibuat.

v, ko ingat ko bagus ke????????
aku tak suke ko... tak suke... tak suke......!

Wednesday, June 9, 2010

tukar pakwe....


Salam sume....

Saje nak cite pasal penukaran pakwe baru2 ni..
pakwe yg dimaksudkn adelah jhu3423 kesayangan aku, yg tlh lebih kurang 6 tahun mengiringi perjalananku..
sedih mmg sgt sedih, tp keadaan memakse berbuat begitu..
isk..isk..time taip entry ni tetibe rase rindu sgt kat dia..
nak menangis pun ade, sedih woo..

dah berpuluh riban duit aku abis kat dia, lebih dari $40k rasenye lah.. yelah cube darabkan $570 x 6 thn.. tambah servis2 lagi, tayar lagi, rosak lagi, mahunye dah boleh beli flat kat maluri ni cash je.
huhu...
bile ditolak, kedai cume ambik 12k jek.. tak ke sedih namanye tu???

ikutkn hati mmg syg nak tolak, tp dia gear box asik dok meragam je, kang bebetul rosak, mahunye mkn ribu gak nak betulkn..

so bile pikir 7 8 kali, akhirnye aku setuju je la ambik kete lain..

Gambar kenang2an di hari perpisahan...huhu gonna miss him...

Sunday, June 6, 2010

4 months old

Assalamualaikum bloggerz sekalian..

hari ni nak bercerita ttg putriku yg dh 4 bulan usianye..
anak mama ni suke buat mama risau tau.
pegi umah org je nangis, kalau kat umah sendiri tu takde nye nak nangis.
mandi pun senyap je.
hairan bin ajaib betul dak kecik mama ni.

anak mama ni umo dekat2 4 bulan baru tegap badannye.
4 bulan jugak baru mengiring.
ish lambat le anak mama ni..
tapi takpe, since dia anak sulung dan kami pun takde experience camane nak percepatkan perkembangan semua2 tu, dia pun manje yg amat.
meniarap pun tak suke, ish..
dekat 4 bln jugak dia dah pandai nangis panggil mama.
tu yg paling best, walaupun dia mgkn tak tahu ape tu 'mama', tp tangisannye 'mm...ma..' sgt2 buat aku rindu time2 tgh keje.

jom tgk gambo ni..
















ni sebenarnye tgh berhajat nk mkn tgn, jd dia belek2 dulu jari mane yg best. hehe..

















tu dia...ngap!















perkara yg paling dia terror..menangis! adoiiiii..
















ehehe..sukenye dia....

esok mama keje afday ade hal sket, dlm kul 3 ke baru mama ambik putri kite gi umah tok wan ok. get ready naik kete baru..he..he.. baru tak baru sgt ler ek..

moga putri mama membesar dgn ceria & sihat sejahtera serta sentiasa di bawah perlindunganNya.. Amin..

Thursday, May 27, 2010

penat tahap gaban

Bismillahirrahmanirrahim..
Sejak 2 3 menjak ni asik mengantuk je kat ofis, dah berape kali ek aku asik tertido kat meja ni.. Nape ye? Badan terlalu letih & penat agaknye kot. Terkejar sane, terkejar sini. Ni pun baru je terlelap tapi dikejutkn dgn bunyi ketukan tingkap, abg long plak dtg nak ambik lotion divya yg dia order aritu.
Penat. Masuk keje selalu terlambat. Tgh hari tgk anak, cpt2 mkn, balik pulak cepat2 masak. Abis cepat pun 6.30 baru siap ambik anak pulak. Dah tu layan anak kejap, solat pun dpn muke anak. Dlm kul 8 baru dpt makan. Huhu.. Penatnye tak terkata. Tu belum kire hari2 basuh kain lagi. Kalut2.
Baru ni buat jadual baru. Tgh hari dah tak jenguk syafiqah. Sebab dia terlalu manje sampai taknak minum susu botol. So kena biasekan diri tak jenguk dia tgh hari, dah skang ni makin ok la. Tp tgh hari tu aku bertungkus lumus masak. Jadi bile ptg dah relaks sket, leh amik syafiqah awal sket la..
Hari ni penat sgt2. Dari pagi tangan mcm lipas kudung buat keje tak henti2 langsung tak sempat nak breakfast. Kul 10 kuar gi legal firm anto & amik dokumen skali. Pastu rushing balik sbb ade org dah ade sijil kelayakan flet. Gile laju bwk kete, kul 10.45 sampai opis. Attend org tu kejap dlm 15minit, pastu sambung lagi buat keje. Tgn tak ingat pnye menggelabah la..! 12.45 karang nak gi tmpt keje abg la pulak. Tup2 ade plak 1 customer dtg nak bayar balance, yg ni lagi la leceh. Punye la lame nak melayan dia.. 12.30 baru settle. Keje tak siap lagi ni, barang yg nak dibawak same pun lum print lagi. Mak oi... 12.40 abg dah call. Suh cpt sket sbb dia rehat 12.45. Ape yg boleh dikatakan, ok ok lagi 10 minit. Hahahaha padahal time tu tgh wat keje lagi. Leh ke sampai lagi 10minit? hehhehe..
kul 1.05 baru sampai tmpt keje abg. Tgk dia dah standby kat depan.
Bla..bla..bla..kul 3 lebih baru balik opis semula, baru sempat makan... Ya Allah penat nye... Dah la tekak rase mcm tak sedap je ni, terkejar sane terkejar sini la pulak. Dgn jem gile kat tiram tu lagi. Saboooo je la. Tu yg tertido kejap tadi tu. Hehe.. Nsb baik yg ketuk tingkap tadi bukan bos aku. ;P
Erm.. disebabkn tgh hari tadi byk urusan, tak sempat la balik umah masak. Balik ni kena masak la pulak... Aduh penatnye a woiiii... adoyaiii..

Tuesday, May 25, 2010

wanita & air mata

Seorang anak laki-laki kecil bertanya kepada ibunya "Mengapa ibu menangis?"
"Kerana aku seorangwanita", kata sang ibu kepadanya.
"Aku tidak mengerti",kata anak itu.
Ibunya hanya memeluknya dan berkata, "Dan kau tak akan pernah mengerti"
Kemudian anak laki-laki itu bertanya kepada ayahnya, "Mengapa ibu suka menangis tanpa alasan?"
"Semua wanita menangis tanpa alasan", hanya itu yang dapat dikatakan oleh ayahnya.
Anak laki-laki kecil itupun lalu tumbuh menjadi seorang laki-laki dewasa, tetap ingin tahu mengapa wanita menangis.
Akhirnya ia menghubungi Tuhan, dan ia bertanya, "Tuhan, mengapa wanita begitu mudah menangis?"
Allah berfirman:
"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untukmenopang dunia;
namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan "
"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya "
"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh"
"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya"
"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya "
"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya,
tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu"
"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan dan ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan."
"Kau tahu;
kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya."
"Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya,kerana itulah pintu hatinya.. Tempatdimana cinta itu ada.
"Kirimkan ini kepada setiap wanita yang anda kenal hari ini untuk memperingati Wanita.
Jika Anda lakukan, sesuatu yang baik akan terjadi.
Anda akan menambah harga diri wanita!
Kirimkan msg ini juga kepada kaum lelaki,
supaya mereka sedar dan ingat akan kecantikan wanita mereka yang azali..
bukan pada kecantikan luaran semata-mata.
Selamilah hati wanita mu.. dan ingat lah...Setiap Wanita itu Cantik.
** eyzatomey vs alfian8870 **

Saturday, May 22, 2010

suara ku berharap

Hijau Daun – Suara (Ku Berharap)



di sini aku masih sendiri

merenungi hari-hari sepi

aku tanpamu, masih tanpamu



bila esok hari datang lagi

ku coba tuk hadapi semua ini

meski tanpamu oooh meski tanpamu



bila aku dapat bintang yang berpijar

mentari yang tenang bersamaku disini

ku dapat tertawa menangis merenung

di tempat ini aku bertahan



reff:

suara dengarkanlah aku

apa kabarnya pujaan hatiku

aku di sini menunggunya

masih berharap di dalam hatinya



suara dengarkanlah aku

apakah aku slalu dihatinya

aku di sini menunggunya

masih berharap di dalam hatinya



kalau ku masih tetap disini

ku lewati semua yang terjadi

aku menunggumu, aku menunggu



reff2:

suara dengarkanlah aku

apa kabarnya pujaan hatiku

aku di sini menunggunya

masih berharap di dalam hatinya



suara dengarkanlah aku

apakah aku ada dihatinya

aku di sini menunggunya

masih berharap di dalam hatinya



repeat reff



suara dengarkanlah aku



Friday, May 21, 2010

Ummmchak!!


Salam...


Sebenarnye nak buat blog for my daughter Putri Nursyafiqah... Tapi include sekali lah kisah mama dia ek. He...he...


Disebabkn first entry, nothing much nak cite lah.. Just upload my daughter's photo jek la ek.. hu..hu..


Saye budak botak baru nak kumpul rambut... *wink**wink*