Thursday, May 27, 2010

penat tahap gaban

Bismillahirrahmanirrahim..
Sejak 2 3 menjak ni asik mengantuk je kat ofis, dah berape kali ek aku asik tertido kat meja ni.. Nape ye? Badan terlalu letih & penat agaknye kot. Terkejar sane, terkejar sini. Ni pun baru je terlelap tapi dikejutkn dgn bunyi ketukan tingkap, abg long plak dtg nak ambik lotion divya yg dia order aritu.
Penat. Masuk keje selalu terlambat. Tgh hari tgk anak, cpt2 mkn, balik pulak cepat2 masak. Abis cepat pun 6.30 baru siap ambik anak pulak. Dah tu layan anak kejap, solat pun dpn muke anak. Dlm kul 8 baru dpt makan. Huhu.. Penatnye tak terkata. Tu belum kire hari2 basuh kain lagi. Kalut2.
Baru ni buat jadual baru. Tgh hari dah tak jenguk syafiqah. Sebab dia terlalu manje sampai taknak minum susu botol. So kena biasekan diri tak jenguk dia tgh hari, dah skang ni makin ok la. Tp tgh hari tu aku bertungkus lumus masak. Jadi bile ptg dah relaks sket, leh amik syafiqah awal sket la..
Hari ni penat sgt2. Dari pagi tangan mcm lipas kudung buat keje tak henti2 langsung tak sempat nak breakfast. Kul 10 kuar gi legal firm anto & amik dokumen skali. Pastu rushing balik sbb ade org dah ade sijil kelayakan flet. Gile laju bwk kete, kul 10.45 sampai opis. Attend org tu kejap dlm 15minit, pastu sambung lagi buat keje. Tgn tak ingat pnye menggelabah la..! 12.45 karang nak gi tmpt keje abg la pulak. Tup2 ade plak 1 customer dtg nak bayar balance, yg ni lagi la leceh. Punye la lame nak melayan dia.. 12.30 baru settle. Keje tak siap lagi ni, barang yg nak dibawak same pun lum print lagi. Mak oi... 12.40 abg dah call. Suh cpt sket sbb dia rehat 12.45. Ape yg boleh dikatakan, ok ok lagi 10 minit. Hahahaha padahal time tu tgh wat keje lagi. Leh ke sampai lagi 10minit? hehhehe..
kul 1.05 baru sampai tmpt keje abg. Tgk dia dah standby kat depan.
Bla..bla..bla..kul 3 lebih baru balik opis semula, baru sempat makan... Ya Allah penat nye... Dah la tekak rase mcm tak sedap je ni, terkejar sane terkejar sini la pulak. Dgn jem gile kat tiram tu lagi. Saboooo je la. Tu yg tertido kejap tadi tu. Hehe.. Nsb baik yg ketuk tingkap tadi bukan bos aku. ;P
Erm.. disebabkn tgh hari tadi byk urusan, tak sempat la balik umah masak. Balik ni kena masak la pulak... Aduh penatnye a woiiii... adoyaiii..

Tuesday, May 25, 2010

wanita & air mata

Seorang anak laki-laki kecil bertanya kepada ibunya "Mengapa ibu menangis?"
"Kerana aku seorangwanita", kata sang ibu kepadanya.
"Aku tidak mengerti",kata anak itu.
Ibunya hanya memeluknya dan berkata, "Dan kau tak akan pernah mengerti"
Kemudian anak laki-laki itu bertanya kepada ayahnya, "Mengapa ibu suka menangis tanpa alasan?"
"Semua wanita menangis tanpa alasan", hanya itu yang dapat dikatakan oleh ayahnya.
Anak laki-laki kecil itupun lalu tumbuh menjadi seorang laki-laki dewasa, tetap ingin tahu mengapa wanita menangis.
Akhirnya ia menghubungi Tuhan, dan ia bertanya, "Tuhan, mengapa wanita begitu mudah menangis?"
Allah berfirman:
"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untukmenopang dunia;
namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan "
"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya "
"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh"
"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya"
"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya "
"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya,
tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu"
"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan dan ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan."
"Kau tahu;
kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya."
"Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya,kerana itulah pintu hatinya.. Tempatdimana cinta itu ada.
"Kirimkan ini kepada setiap wanita yang anda kenal hari ini untuk memperingati Wanita.
Jika Anda lakukan, sesuatu yang baik akan terjadi.
Anda akan menambah harga diri wanita!
Kirimkan msg ini juga kepada kaum lelaki,
supaya mereka sedar dan ingat akan kecantikan wanita mereka yang azali..
bukan pada kecantikan luaran semata-mata.
Selamilah hati wanita mu.. dan ingat lah...Setiap Wanita itu Cantik.
** eyzatomey vs alfian8870 **

Saturday, May 22, 2010

suara ku berharap

Hijau Daun – Suara (Ku Berharap)



di sini aku masih sendiri

merenungi hari-hari sepi

aku tanpamu, masih tanpamu



bila esok hari datang lagi

ku coba tuk hadapi semua ini

meski tanpamu oooh meski tanpamu



bila aku dapat bintang yang berpijar

mentari yang tenang bersamaku disini

ku dapat tertawa menangis merenung

di tempat ini aku bertahan



reff:

suara dengarkanlah aku

apa kabarnya pujaan hatiku

aku di sini menunggunya

masih berharap di dalam hatinya



suara dengarkanlah aku

apakah aku slalu dihatinya

aku di sini menunggunya

masih berharap di dalam hatinya



kalau ku masih tetap disini

ku lewati semua yang terjadi

aku menunggumu, aku menunggu



reff2:

suara dengarkanlah aku

apa kabarnya pujaan hatiku

aku di sini menunggunya

masih berharap di dalam hatinya



suara dengarkanlah aku

apakah aku ada dihatinya

aku di sini menunggunya

masih berharap di dalam hatinya



repeat reff



suara dengarkanlah aku



Friday, May 21, 2010

Ummmchak!!


Salam...


Sebenarnye nak buat blog for my daughter Putri Nursyafiqah... Tapi include sekali lah kisah mama dia ek. He...he...


Disebabkn first entry, nothing much nak cite lah.. Just upload my daughter's photo jek la ek.. hu..hu..


Saye budak botak baru nak kumpul rambut... *wink**wink*