Monday, September 6, 2010

Belajarlah berterima kasih..

Salam sume..

Manusia ni mcm2 perangai, kan? Saye pun ade perangai yg tersendiri, yg kadangkala menjengkelkan org2 sekeliling saye barangkali. Oops..
Tapi ape yg saye pasti, mcm mane teruk pun perangai saye ni, saye tak nyusahkan org dgn ape jua perangai saye..

Tapi manusia2 di sekeliling saye ni pula, walaupun saye tak kacau hidup diorg, diorg tak henti2 kacau hidup saye. Adakah sbb saye diam maka mereka sewenang2nye boleh ckp ape saje ttg saye? Jadi, saye pun nak kena jadi kepochi mcm mereka ke..Tak mahulah saye, dosa saye suami yg tanggung.. Dosa dia pun byk, nak tmbh dgn dosa saye pulak, kesian la juge..

Entah ape yg mendorong saye taip entry ni. Takde motif, cume mengisi kelapangan waktu je..

Saye teringat tempoh hari waktu saye nak balik keje.. Time tu saye dah berkemas2, tggl nak ambil beg je.

Tibe2 tepon berdering, nak tak nak saye pick up le..
Ade lah seorg hamba Allah ni mintak tunggu sbb nak ambil barang..
Ok, saye tunggu.. Walaupun saye dah kangen bangat pada anak saye, nak pegi ambil dia cpt2 le..

Dlm 10 minit kemudian, hamba Allah tu dtg..
Terus tolak pintu ofis, terus ckp blablabla.. ape tah saye tak perasan, sbb saye terkedu dia masuk mcm nak serang org, takde ucapan Assalamualaikum pun, saye rase dia sememangnye saudara seislam.

Dlm terkedu tu, saye smpt berkate dlm hati, "Ya Allah.. Aku dah le tunggu ko, aku nak balik ambik anak. Ko plak dtg2 mcm org kena rasuk, salam takde, senyum apatah lagi.. Jenis ape org ni??"
Terus saye berikan ape yg dia nak ambil tadi, saye tak jwb ape pun yg dia kate, sbb saye tak dengo dia ckp ape.. Fikiran saye melayang2 jauh je.
Pastu dia balik dan once again dia buat saye terkedu gak.. sbb langsung takde kata Terima Kasih.
Terima kasih kerana menunggu.
Terima kasih kerana berikan ape yg dia nak.

Ye saye betul2 terluka dgn perangai org sebegini.
Nampak remeh saje kn? tp saye manusia biase je yg mudah tersentuh hati saye..

Dlm sedih, saye ambik beg nak balik. Tibe2 telefon berdering lagi..
Aduh..anakku bile mama nak ambil awk..tepon asik bunyi je..
Jam mase tu dah hampir 1.30pm.
Tp saye jwb gak..
Seorg perempuan, nak dtg opis.
Entah ape yg mendorong saye kate OK saye tunggu... LAGI.

Dlm 1 minit camtu dia dtg.. Rupe2nye nak hantar dokumen utk loan.
Ok lah saye layan dia mcm customer lain. Tp nasib baik dia pun ok, dtg beri salam, siap salam lagi.

Then dgn rela hati saye bawa dia tgk rumah yg dia nak beli tu..
See, perangai yg tak sama.. Saye layan dia sebaik2nye, kerana dia dtg tmpt saye dgn baik dan berakhlak. Alhamdulillah..

Dekat2 kul 2 baru lah saye balik ambil anak..

Tempoh hari Lim (HQ fren) dtg ke sini.. Hantar hamper raye... (Saye lupe nak snap gambo mcm thn2 sudah. He..)
Alhmdulillah, smgt hamper thn ni, sampai tak larat saye nak bwk masuk dlm kete. Nak bawak naik umah lagi tak larat. Suami je yg angkut naik umah.

Lim ade tunjukkan 1 msj yg dia terima dari seseorg. Tak tahu siapa, misteri. Yg pasti salah seorg penduduk flat.
Kesian lim. Msj tu mcm marah2 dia n boleh dikatakan maki juga lah.. Maki kami sbg pemaju.
Puncanye, kerana TNB beritahu pada 1/9/2010 takde bekalan elektrik dari pagi hingga 5pm. Sbb diorg nak supply karen pade blok A bangunan baru. Notis pun dah beri dlm seminggu ke mcm tu lah (tak ingat lak saye)

Dlm mesej tu lebih kurangnye mengatakan kami pemaju langsung takde fikir ttg diorg penduduk flat tersebut. Ape lagi yg ditulisnye saye dah tak ingat, yg pentingnye ayat2 tersebut mmg sgt2 tak sopan dan tak bersyukur.

Kadangkala saye rase saye patut hasut bos saye agar tak beri muke pada penduduk di sini lagi, walaupun saye sendiri one of penduduk di sini.
Sbb ape saye nak hasut mcm ni?
Sbb..ape yg saye perhatikan, mereka sikit pun tak pernah berterima kasih dgn kami. Kalau nak dikira, dah melebihi had ape yg kami beri utk mereka.
Lepas 1 kes, 1 kes baru akan timbul. Saye tak pasti kenape mereka tak sedar yg selama ni dah mcm2 kami tabur utk mereka.
Sedangkan kalau bos saye sekarang adalah org yg same dgn bos saye di tmpt keje lame tu, mmg haram 1 habuk pun dia takkan bantu. Bagi sponsor mcm2 lagi lah jgn harap.

Itu silap bos saye, kerana terlalu beri muka pada mereka.. Hm..

Kami membina sesuatu projek di atas kelulusan kerajaan, dan mengikut kesemua yg diarahkan. Begitu juga dgn bekalan air atau elektrik. Kami hanya mengikut arahan pihak atasan. Kami pun tak ingin buat bekalan air yg sebegitu, hanye menyusahkan kami sahaje (susahkan saye sebenarnye).

Bile semua ni akan berakhir agaknye.. Terus terang saye katakan saye sgt tak sabar nak pindah ofis.. Tak kisah lah di mana, asalkan jauh dari penduduk sini..

No comments:

Post a Comment