Monday, September 6, 2010

Persiapan Raye

Oops entry ke 3 hari ni.

Maklum lah keje sorang2 ni tak reti dah nak borak ngan sape. hik.. cite kat sini pun ok gak kn. He..

Photo shopping smlm lum ambik lagi, still kat umah. So lum leh upload ler..

Ape nak cite pasal nak raye ni ek?
Biasenye bile raye je mesti cite pasal baju rayelah, kasut raye, kuih raye, langsir raye, ah mcm2 lagi lah.

Ok ape kate saye cite pasal balik beraye dulu.
Tahun sudah saye beraye di kampung suami. Jadi thn ni saye beraye ni sini. Mestilah suke..
He..
Tp yg tibe2 jadi mcm tak berape best tu sbb saye tak dpt join adek beradek yg lain balik beraye umah atok pada hari raye ke2.
Saye takde komen dah, saye punye idea ialah..Raye pertama di sini, raye kedua pepagi balik umah atok, ptg baru balik umah suami, raye ketiga balik mersing pulak.
Tp idea saye telah direject oleh encik suami.
Jadi saye dgn sayunye mls nak komen lagi. Hm..
So nampaknye raye thn ni balik mersing tapi tak balik Punggor. Best kn? Best banget!
Hu....hu..sob..sob...sob...

Ah sudahlah, cite lain lak ek..
Ape pulak ttg baju raye?
Dah siap dah.. Alhamdulillah kak yati buatkan sekali sepasang baju kurung & sehelai dress utk syafiqah. Comel sunggoh!
Jahitan pun kemas.. Nasib baik tak salah pilih tukang jahit lagi kali ni..
Tak macam beberape thn lepas saye hantar jahit 4 atau 5 pasang baju raye, kesemuanye hancus.
Hancus mcm mane, jahitannye langsung tak kemas, benang tanggal sane, tanggal sini. Koceknye kecik gile. Dan kocek letak belah kanan padahal dh pesan nak belah kiri.
Sayang duit kn? Saye salah la sbb percaye kat org, mane saye tahu...saye ingatkan dia jahit ok..
Betul kata kawan saye, jadik org jgn percaya sgt kat org. Ahaks.
Saye serik betul, pastu dah takde antar kat tmpt yg sama lagi.. Baju2nye saye pakai wat keje je la, wat jalan mmg tak dpt. Sbb hancur sgt, padahal baju punye lah mahal. Hm..
Pastu saye survey2, rupe2nye bukan saye sorang aje yg rase begitu. Ade sorang kenalan siap bawak keluar baju2 yg mengecewakan dia & anak2. Haha.. Saye tgk sendiri, kesian... Siap buat design merepek lagi sbb kainnye tersilap potong, jadi tak muat.
Pastu sis tu pun serik gak. Jage2 eh nak cari tukang jahit.

Baju raye utk syafiqah erm.. meriah. Dah mama jual baju budak2, takkan anak mama tak dapat tempias kot? tak adil la kan..
Alhamdulillah rezeki utk anak.. Ade gak saye beli tambah2 baju & dress kat jusco nun.
Saye belikan baju Tenderly, baby kiko & poney utk si kecil tu bergaye di hari raye.

Make up raye saye lum beli lagi.. Teringin gak nak pakai make up, dah setahun lebih saye tak pakai make up tau. Sejak syafiqah berada di dlm rahim saye, saye dh start membenci make up. Huhu..

Tudung raye saye beli on9 je.. Kawan2 niaga ramai kat on9.. Ok la tu. Ha'ah baju raye syafiqah pun ade sehelain belin on9 dari kawan niaga.. Zara dress.. Cumil sungguh!

Itulah yg bestnye ade anak pompuan, dress cantik2, kalau boleh nak beli semua.. Tp tu kan nafsu namanye. Hehe..

Kuih raye...Niat hati taknak banyak2, cukuplah 5 jenis. Tp nampak2nye dah ade 7 atau 8 jenis kat umah tu. Encik suami je beli 3 jenis (setakat ni). Mak mertua bagi 1.

Baju raye suami..
Amboi2...mengalahkan mama je ayah syafiqah ni taw.
Mengelat pun ade, saye jeles.
Smlm dia beli 2 helai baju & sehelai jeans kat hush puppies.
Sungguh saye jeles, jeles, jeles. Tu belum kasut raye lagi tu.. takat ni lum ade kasut raye, kang kite tunggu brand ape pulak kasut raye dia.
Ngelat tau, saye punye jeans cume BUM je, kasut pun Summit je. Eee sengal ke saye sbb tak grab kasut & jeans yg branded aritu ek? Arghhhh.. Jeles takleh handle dah ni.

Ha...dah alang2 ni, saye teringat smlm saye masuk butik guess. Konon la nak survey2 baju utk syafiqah (LAGI???)
Sekali je saye tgk label pada baju2 tu semua made in china.
Terus saye buang jauh2 hajat saye, sbb ape? baju2 tu sama je mcm baju2 yg saye jual. Yg bezanye harga dia je makan 2-3ratus. Cit! Bukan ke Guess should be made in US?
sbb 1 tu saye mmg berkenan, dah pegang dah, rege RM189.
Haram betul, nasib baik saye check label dulu. Kalau tak mmg rugi tahap gaban, leh beli lebih kurang 5 helai dari kawan2 niaga on9 yg lain pun. Cis...

Erm.. Langsir raye.. takdelah thn ni. Yg kat rumah tu masih baru lagi. InsyaAllah kalau panjang umur, thn depan baru tukar tema..
Tema thn ni still de same.. Bezanye cume ade 2 ekor ikan tambahan si RARA & RURU. Hikhik.
Tenang hati saye tgk ikan2 tu berenang. Comel sgt.
Si RARA tu bile bagi mkn je terus ngap. Tapi si RURU plak, dah ngap keluar balik. Saye tak tahu nape, tak sedap kot... fussy fish!

Lepas raye ni InsyaAllah bilik tgh tu akan mule saye usahakan utk jadik showroom. Susah juge kwn2 dtg tgk baju asik nak kena keluarkan plastik2 tu sume. Kedai kat kampung tu mungkin akan dirobohkan utk bina baru, jadi saye rase baik juge saye buat showroom ni. Lebih senang coz semua barang ade dpn mata..
InsyaAllah..
Ya Allah berkatilah usaha kami ini..Moga rezeki kami melimpah ruah lagi selepas ini..
Dan.....Sihat sejahtera kami sekeluarga serta terhindar dari org2 yg zalim...Amin..

No comments:

Post a Comment